sobota 22. srpna 2009

Havel kritizoval Paroubka. Ale ještě před pár lety tvrdil, že by jim to spolu "klapalo"

Šéf ČSSD zase dostal za uši, tentokrát od bývalého prezidenta Havla. Tomu na Jiřím Paroubkovi podle rozhovoru, který poskytl deníku MF Dnes, vadí prakticky všechno. Manželka Petra možná napíše nějakou další úvahu, sám Paroubek si bude lízat rány lístostivým přirovnáváním k otloukánkům a pronásledovaným lidem. Už se ostatně v tomto ohledu pokusil o vtip, když napsal, že na Mikuláše budou místo čertů chodit Paroubkové. Jenže i z toho čouhá jako sláma z bot křečovitost a lopotnost. Tedy dvě z onoho dlouhého seznamu vlastností, které lidi na Paroubkovi tak iritují.

Šéf ČSSD nemá nadhled, smysl pro humor ani sebeironii, To je fakt. Ale zrovna tak je fakt i to, že Václav Havel je mužem bez politického instinktu a odhadu. Když odcházel z prezidentského úřadu, tak slíbil, že se bude kromě psaní a přemýšlení o osudu civilizace vyjadřovat také k české politice. Jenže když se na jeho aktivity v tomto směru podíváme, chybí jim konzistence i základní logika.

On se Václav Havel v konkrétnostech české politiky mýlil už jako prezident. Vzpomeňme, když například jmenoval politické talenty, kteří by mohli nahradit první popřevratovou generaci politiků. Byli to Pertra Buzková, Vladimír Mlynář, Michal Lobkowicz nebo třeba Stanislav Gross. Kde jsou a co dokázali? A Stanislava Grosse, toho přičinlivého nádražáka proměněného pobytem v politice v zázračného obchodníka s akciemi, se zastával ještě dlouho poté, co odešel s ostudou z vedení ČSSD a strčil tam místo sebe právě Paroubka. „Jediné, co provedl, bylo, že neuměl říct, od koho si před lety půjčil na byt. Z Grosse přitom udělali zločince titíž, dík kterým byl ještě krátce předtím nejpopulárnějším politikem v zemi,“ řekl Havel v rozhovoru s časopisem Respekt v roce 2005.

Ve stejném roce se ostatně sešel i s Paroubkem na oné snídani v hotelu Four Seasons, kterou mu teď připomínají média. Prý to tehdy nebylo gesto podpory a jen bránil Paroubka před Václavem Klausem a ODS, kteří ho prý vydávali „za někoho lehce prašivého“. Jenže Václav Havel tehdy také říkal, že nemá „štěstí být prezidentem v době, kdy pan Paroubek je premiérem“ a že si myslí, že by jim „to klapalo“.

Bývalý prezident musí trpět zvláštním druhem slepoty, když neviděl už tehdy to, co mu na Jiřím Paroubkovi vadí dnes. Protože šéf ČSSD se nezměnil ani o píď. On patří k politikům, které prokouknete během pár vteřin, a pak je buď nesnášíte, anebo obdivujete. A jen na okraj, je tak nějak nepřípadné vyčítat sociálním demokratům styl oblékání a prý „malé, tedy u krku nedopnuté košile“. Možná už Václav Havel zapomněl, že to byl on, kdo do politiky vstoupil triumfálně v kalhotech s krátkými nohavicemi. Působilo to tehdy tak dojemně a lidsky.

Ono asi je celkem jasné, kde se slepota Václava Havla bere. Jmenuje se „klausofobie“ a vmanévrovává bývalého prezidenta do nekonzistentních a neautentických postojů. Vyhraňování se vůči Klausovi vehnalo před čtyřmi lety Václava Havla do náruče Paroubkovi a zcela jistě bylo i důvodem, proč po rozkolu mezi Topolánkem a Klausem vzal letos na jaře na milost ODS.

Způsobil zděšení v části tvrdého voličského jádra této strany a zejména Václavu Klausovi tím nepochybně udělal škodolibou radost. Teď si tato část ODS může oddechnout, protože Václav Havel nebude ve volbách podporovat ani ODS, ani jeji „pražskou filiálku“ TOP09. Bude volit Zelené, protože se už jako dítě rozčiloval, že „fabriky špiní nebe svým kouřem“.

A taky proto, že Václav Klaus je přece pro Zelené Antikrist.

(Komentář pro deník e15).

Štítky: ,

Komentáře: 0:

Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka